آموزش های ما

آشنایی با انواع میکروفن

انواع میکروفن چیست؟

انواع میکروفن چیست؟ چند نمونه میکروفن وجود دارد؟ میکروفن یکی از ابزارهای صوتی است که در زمینه های مختلف استفاده می شود. به همین منظور، هنگام مراجعه به بازار با انواع مختلف میکروفن مواجه می‌شوید. آشنایی با انواع میکفروفن کمک می‌کند انتخاب بهتری داشته باشید و متناسب اهدافتان مدل میکروفن را انتخاب کنید. اما قبل از هر کاری باید بدانید میکروفن چه وسیله‌ای است و چه امکاناتی برای شما فراهم می‎کند.

این وسیله با دریافت امواج صوتی و تبدیل آن به امواج الکتریکی به تقویت صدا می‌پردازد که شما به وسیله یک بلندگو امواج تقویت شده را می‌شنوید. پس زمانی که تصمیم دارید صدا را از طریق امواج الکتریکی تقویت کنید، نیاز به میکروفن دارید.  در واقع یک میکروفن برعکس اسپیکر و بلندگوها به جای تبدیل امواج الکتریکی به امواج صوتی، امواج صوتی را به جریان الکتریکی تبدیل می‎کند.

اگر کمی دقت کنید، کاملا متوجه می‎شوید که میکروفن‎‌ها برعکس وسایلی مانند گوشی، هندزفری، آیفون‌های خانگی تلفن‎‌ها و لپتاپ‎‌ها کار می‎‌کند. البته برخی اوقات این وسایل برای ذخیره صوت از بلندگو درونشان نیز استفاده می‎‌کنند.

میکروفن چه کاربردی می تواند داشته باشد؟

میکروفن صداسازی

همانطور که گفتیم، میکروفن‌‎ها در انواع مختلفی تولید می‎شوند که با توجه به نوع‎شان کاربردهای متفاوتی دارند. مثلاً میکروفن‏‌هایی که در آیفون و تلفن به کار می‎روند، از سیستم بسیار ساده پشتیبانی می‎کنند. اولین میکروفن‌های تولید شده برای ارسال صدا بوده‌اند.

اما  امروزه شاهد انواع میکروفن در وسایل مختلف هستیم که برای مصارف پیشرفته‏تر مانند سیستم‏های تشخیص گفتار، صدابرداری در فیلم‏ها  و… استفاده می‎شود و سیستم طراحی شده هر کدام نسبت به دیگری بسیار متفاوت است. در واقع در هر وسیله ای که نیاز باشد، صدا و صوت به الکتریسیته تبدیل شود، از  میکروفن استفاده می‌شود.

در استودیوهای ضبط صدا نیز انواع میکروفن مورد استفاده قرار می‌گیرد تا صدای تولید شده خواننده به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل و قابلیت ذخیره آن فراهم شود. پس اگر در هر زمینه کاری نیاز دارید صدای تولید شده ذخیره یا ارسال شود، به دستگاه میکروفن نیز نیاز خواهید داشت.

حال مطمئنا از این وسیله و کاربردهای مختلف آن درک بهتری خواهید داشت.

میکروفن گویندگی

میکروفن چگونه عمل می‌کند؟

زمانی که یک صدا تولید می‌شود، انرژی‌ای بابت آن صرف شده است. بنابراین تولید یک صدا نوع خاصی از انرژی است و اگر شما نتوانید انرژی لازم را  به مولکول‌های هوا انتقال دهید هیچ صدایی تولید نخواهد شد.  در واقع مهم‌ترین عامل برای تولید صدا، مولکول‌های هوا هستند. به همین خاطر است که در خلا هیچ صدایی وجود ندارد و صدای قابل شنیدن نخواهد بود.

اما چگونه ‎وان انرژی تولید شده توسط صدا را  ضبط یا ذخیره نمود. این کار توسط میکروفن انجام می‌شود. میکروفن انرژی صدا را به صورت امواج الکتریسیته ذخیره‎سازی و یا تبدیل می‎کند.  طوری که ابتدا انرژی صوت موجب به حرکت درآمدن یک سیم پیچ شده و در آخر جهت میدان مغناطیسی را تغییر می‌دهد. اگر یادتان باشد در علم فیزیک تغییر یک میدان مغناطیسی یک جریان الکتریکی را تولید می‌کند. به همین شکل، انرژی صوتی به انرژی الکتریسیته تبدیل می‌شود.

این شرایط توصیف شده، برای تمام میکروفن‌ها به یک صورت است. اما ممکن است انواع میکروفن‎‌ها عملکرد متفاوتی داشته باشد.

البته خوب است بدانید میکروفن‎‌ها از لحاظ‎های مختلفی تقسیم‎بندی  می‎شوند که در ادامه برایتان بیشتر توضیح می‎دادیم.

میکروفن کنفرانسی

انواع میکروفن‎‌ها از نظر رابط

میکروفن با ارتباط بی‎سیم: این مدل میکروفن‎ها از سه بخش اصلی میکروفن، فرستنده و گیرنده تشکیل می‌شود. در واقع مدل میکروفن‌هایی که با ارتباط بی‎سیم کار می‌کنند و نسبت به میکروفن‎‌های معمولی به خاطر حذف سیم جذابیت بیشتری دارند. سیستم طراحی شده میکروفن‎‌های بی سیم به گونه ای است که  از دو آنتن مجزا برای برقراری ارتباط استفاده می‌شود. یکی بر روی بخش فرستنده و یکی دیگر بر روی بخش گیرنده قرار دارد تا تبادل اطلاعات صورت گیرد.

میکروفن دارای حافظه داخلی: میکروفن‌های دارای حافظه از بخش تبدیل آنالوگ به دیجیتان و بخش ذخیره‌سازی اطلاعات تشکیل شده است. در واقع پس از دریافت صدای صوتی و تقویت آن، صوت به سیگنال دیجیتال تبدیل می‌شود. دستگاه این قابلیت را دارد که اطلاعات صوتی دریافت شده را به صورت کد و در قابل فایل ذخیره کند. یعنی میکروفن دارای یک سیستم ضبط کننده مجزاست که به این سیستم داخل میکروفن Voice Recorder نیز گفته می‌شود.

میکروفن دارای کابل: مطمنئا با این مدل میکروفن تا به حال آشنا شده‌اید و از ساختار و شکل ظاهری آن با خبر هستید. میکروفن‌های کابلی یکی از رایج‌ترین میکروفن‌های موجود در بازار است که از یک کابل دارای دو رشته و یک شبکه محافظ نویز تشکیل شده‌اند و در آخر به دستگاه بلندگو و ثبت صدا وصل می‌شود.

میکروفن دارای نویزگیر

انواع میکروفن‌ها از نظر هسته داخلی

میکروفن داینامیک

امواج صدا در داخل میکروفن‌های داینامیک با حرکت  هادی در یک میدان مغناطیسی تشکیل می‌شود. این مدل میکروفن‌ها نسبت به فشار هوا و فرکانس بالا حساسیت کمتری از خود نشان می‌دهند. بنابراین میکروفن‌های دانیامیک انتخاب بهتری برای شرایط سخت است. همچنین نسبت به دیگر مدل‌ها ارزان‌تر هستند و اکثر اوقات برای صدای گیتار الکتریک و دامز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر میکروفن‌های داینامیک برای کاهش حساسیت از دیافراگم بسیار باریک و سبک برخوردار هستند تا در برابر فشار هوا پاسخی خوبی داشته باشد.

میکروفن خازنی

رایج‌ترین مدل میکروفن از نظر هسته داخلی مدل خازنی است. این مدل میکروفن در اندازه‌های بسیار کوچک و با قیمت مناسب طراحی و تولید و بیشتر برای مدارهای الکتریکی استفاده می‌شود. چرا که حساسیت بسیاری نسبت به صدا از خود نشان می‌دهند‌‎‎‎‌‌. میکروفن‌های داخل موبایل، هندزفری، هدفن، آیفون‌های خانگی و غیره همگی از این مدل میکروفن هستند. اما فراموش نکنید که مدل‌های خازنی اصلا گزینه مناسبی برای استودیوهای موسیقی نیستند.

میکروفن‌ خازنی نسبت به دیگر میکروفن‌ها در یک محفظه آلومینیومی قرار گرفته است و تنها یک راه برای ورودی صدا وجود دارد که با یک فیلتر برای جلوگیری از ورود گرد و غبار پوشانده شده است.

میکروفن USB

میکروفن USB یکی از پیشرفته‌ترین مدل‌های میکروفن در حال حاضر است. این مدل تمام ساختار مدل‌های قدیمی‌تر را دارد. با این تفاوت که امکان اتصال کابل USB در ساختار آن فراهم است.

میکروفن صدابرداری

میکروفن ریبون

تولید میکروفن ریبون در عرصه تجاری بسیار موفق بوده است. چرا که این محصول طول عمر بالایی دارد و به راحتی می‌توان از آن برای طولانی مدت استفاده نمود. میکروفن ریبون در مقایسه با مدل‌های دیگر به جای سطح فشار صدا به سرعت مولکول‌های هوا واکنش نشان می‌دهد و داخل ساختار آن نمادهای بسیار کوچک حول یک محور مغناطیسی در حال گردش هستند.

میکروفن ریبون برای استفاده از محیط‌های بسته مانند استودیو اشکالی ایجاد  نمی‌کند. اما برای محیط‌های باز زمانی که باد می‌وزد، اصلا مورد مناسبی نیست. در واقع این مدل میکروفن بسیار ظریف و حساس است و تنها برای استفاده‌های سنگین خریداری می‌شود.

دیگر مدل‌های میکروفن که به عنوان میکروفن های خاص شناخته می شوند.

میکروفن‌هایی که در ادامه مقاله به آن‌ها پرداخته‌ایم، برای کارهای خاص طراحی شده‌اند. اگر دوست دارید با نحوه عملکرد هر یک از آن‌ها آشنا شوید، در ادامه همراه ما باشید.

میکروفن یقه‌ای

میکروفن‌های یقه‌ای که برای مجریان تلویزیون استفاده می شود.

بی‌شک این مدل میکروفن‌ها را در تلویزیون دیده‌اید که بر روی یقه لباس تعبیه می‌شود و به راحتی بیشتر گزینه بسیار مناسبی است. مدل یقه‌ای هم به صورت بی‌سیم هست و هم بدون سیم. اکثر مدل‎های میکروفن یقه‌ای باید حدود ۶ الی ۸ اینچ زیر چانه قرار گیرد. البته برخی مدل‌ها به صورت پنهان کار گذاشته می‌شود که در بین پیراهن دکمه‌دار، زیر کروات و روسروی و حتی داخل پیراهن کار گذاشته می‌شود.

میکروفن با الگوی قطبیمیکروفن‌های داخلی دوربین

معمولا این دسته از میکروفن‌ها از کیفیت صدا بسیار کمی برخوردار هستند و بیشتر افراد ترجیح می‎دهند از این مدل میکروفن استفاده نکنند. پس نکته‌ای که باید هنگام استفاده از دوربین‌های دارای میکروفن رعایت شود این است که صدای میکروفن داخلی قطع باشد.

میکروفن‌های شاتگان یا میکروفن‌های بوم و استوانه‌ای

میکروفن شاتگان با هدف فرکانس‌های بیشتر تولید شده‌اند که در مقایسه با میکروفن‌های یقه‌ای امکان ضبط سروصدای پس زمینه را ندارند. اگر میکروفن‌های شاتگان را دیده در ساخت فیلم دیده باشیدف کاملا متوجه عملکرد آن‌ها شده‌اید. این مدل میکروفن دارای استوانه‌ای بلند است که به راحتی در جهات مختلف می‌چرخد و صدای باکیفیتی را از اطراف دریافت می‌کند.

اکثر اوقات میکروفن‌های شاتگان دقیقا در بالای دوربین قرار می‌گیرد. اما برخی اوقات هم به تشخیص تهیه‌کننده و دیگر شخص کارفرمایی میکروفن زیر قاب ویدیو به سمت چانه شخص هدایت می‌شود. برای استفاده از میکروفن شاتگان در موقعیت‌های مختلف باید عملکرد آن تنظیم شود. چرا که در صورت تغییر جهت میکروفن ممکن است کیفیت ضبط آن کاهش یابد. مخصوصا زمانی که سوژه نسبت به میکروفن دور می‌شود.

جمع‌بندی

اگر برای هدف خاصی به یک میکروفن نیاز دارید، ابتدا باید با تمامی ویژگی‌ میکروفن‌های مختلف آشنا شوید. اولین نکته‌ای که هنگام انتخاب میکروفن باید در نظر بگیرید این است که این وسیله را برای چه محیطی نیاز و چه کاربردهایی از میکروفن انتظار دارید. سپس با مشخص کردن هزینه‌ای که بابت تهیه میکروفن می‌خواهید بپردازید به راحتی می‌توانید انتخابتان را تنها به چند مدل محدود کنید و راحت‌تر تصمیم بگیرید.

البته این نکته را فراموش نکنید که میکروفن‌های مختلف دارای حساسیت بسیاری هستند و برخی از مدل‌ها ممکن است آسیب‌پذیری بسیار بالایی داشته باشند. پس نسبت به عملکرد میکروفن و نحوه استفاده از آن اطلاعات کسب کنید تا بهترین نتیجه را مشاهده کنید و بعدها از انتخابتان پشیمان نشوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *