آموزش های ما

۲۷ تا از مهم ترین نکات ضبط صدا

نکات ضبط صدا

نکات ضبط صدا را که ۲۶ مورد است به طور کامل توضیح داده ایم تا دغدغه ای برای ضبط کردن صدای خوب نداشته باشید. ضبط صدا یکی از کارهایی است که در عین ساده به نظر رسیدن، دارای نکات و موارد مهمی است که در صورت رعایت کردن می‌تواند تاثیر بسیار خوبی روی کیفیت نهایی داشته باشد. ضبط کردن صدا در موارد بسیاری مثل حین مصاحبه، کلاس‌ها، پادکست‌ها، همایش‌ها و … کاربر دارد.

هر فردی تمایل دارد که با هر ابزاری که مشغول ضبط کردن صدا است، بهترین کیفیت ممکن را در انتها به دست بیاورد. ما در این مطلب مهم‌ترین نکات ضبط صدا را بازگو خواهیم کرد و شما با رعایت این نکات و امتحان کردن آن‌ها، قطعا به نتایج مطلوبی خواهید رسید و تفاوت را با صداهایی که از پیش ضبط کرده‌اید احساس می‌کنید.

۲۷ نکته ضبط صدای عالی

نکته های ضبط صدا

برای ضبط کردن صدا، شاید به نظر داشتن وسیله‌ای صوتی برای ضبط کردن و سپس تبدیل آن به فایلی قابل‌استفاده کافی باشد، اما برای رسیدن به کیفیت مطلوب قطعا راه‌های مختلفی وجود دارد. سوای از آن که ما به چه وسیله‌ای در حال ضبط صدا هستید و چه هدفی از ضبط کردن صدا دارید، رعایت نکات ضبط صدا قطعا تاثیر مثبتی روی نتیجه نهایی کار شما خواهد داشت. در زیر به مهم‌ترین نکات ضبط صدا پرداخته ایم.

تجهیزات مناسب

اولین مورد از نکات ضبط صدا، که شاید مهم‌ترین آن‌ها نیز به حساب بیاید، خرید تجهیز صوتی مناسب است. بسته به کاری که قصد انجام آن را دارید، ممکن است به تجهیزات مختلفی نیاز پیدا کنید. اما معمولا برای ضبط حرفه‌ای صدا، میکروفن ها بهترین گزینه موجود هستند. حال برای انتخاب میکروفن نیز پارامترهای مهمی دخیل هستند؛ مانند امکانات جانبی آن و همچنین بودجه شما. البته خرید گران‌ترین میکروفن همواره نمی‌تواند برای همه افراد و شرایط بهترین گزینه باشد. شما می‌توانید برای تهیه میکروفن و دستگاه ضبط مناسب خود، مقاله راهنمای خرید میکروفن را بخوانید.

وضعیت میکروفن

از دیگر نکات ضبط صدا که باید حتما به آن توجه کنید، قرار گرفتن میکروفن و فاصله آن از دهان شما است. برای رسیدن به بهترین حالت ممکن باید حالت‌های مختلفی را امتحان کنید. باید وقت بگذارید و شرایط خود و میکروفن یا دستگاه ضبط را تغییر دهید و با گوش دادن به صداهای ضبط‌شده در حالات مختلف، متوجه شوید که بهترین حالت و فاصله کدام حالت است. در این حالت می‌توانید بهترین صدا را بعد از ضبط داشته باشید.

عایق بودن محیط

باید توجه کنید که تمام صداهای اطراف، حتی صداهای بسیار کم که به سختی شنیده می‌شوند، می‌توانند روی کیفیت صدای ضبط‌شده تاثیر بگذارد. بنابراین بهترین کار عایق کردن اطراف میکروفن برای داشتن صدایی شفاف و واضح است. عایق کردن نیز انواع مختلفی دارد؛ می‌توانید با تجهیزات ساده‌ای مانند فوم شانه تخم مرغی محیط عایقی را برای خود مهیا کنید یا در صورت نیاز شرایط حرفه‌ای‌تری را برای خود پیاده کنید.

استفاده پایه میکروفن

از مهم‌ترین نکات ضبط صدا می‌توان به داشتن پایه میکروفن هم اشاره کرد. تصور کنید میکروفن را در دست دارید و مدام فاصله و شرایط آن تغییر می‌کند. قطعا نتیجه کار در انتها صدای باثبات و یکنواختی نخواهد بود. همچنین ممکن است در اثر حرکت‌های اضافی، صداهای مزاحمی نیز ایجاد شوند که تاثیر بدی روی کیفیت صدا بگذارند. بنابراین هوشمندانه‌ خواهد بود که از پایه‌ای مناسب برای ضبط کردن صدای خود استفاده کنید.

محیط مناسب

قطعا انتخاب فضایی مناسب و ایده‌آل برای ضبط صدا تاثیر بسیار خوبی روی خروجی کار خواهد داشت. این که در کجا کار ضبط را انجام می‌دهید، اهمیت بالایی ندارد؛ اهمیت در بخشی است که نباید هیچ صدای مزاحمی در محیط مد نظر شما وجود داشته باشد؛ بنابراین محیطی با سر و صدای زیاد به هیچ عنوان شرایط مناسبی را برای ضبط کردن صدا ایجاد نمی‌کند. انتخاب محیط مناسب را می توان جزو مهم ترین نکات ضبط صدا دانست.

استفاده از داشتن پاپ فیلتر

پاپ فیلترها را قطعا تا به حال در مکان‌های مختلفی دیده‌اید. به ابزار دایره‌ای شکلی که بین دهان و میکروفن قرار می‌گیرد، پاپ فیلتر گفته می‌شود. این وسیله برای این مورد کاربرد دارد که از ورود صداهای اضافی و ناخواسته به میکروفن جلوگیری شود. حتی برخی صداهایی که از دهان انسان خارج می‌شوند نیز ممکن است در حین گوش دادن آزاردهنده باشند که استفاده از این تجهیز بخش عمده‌ای از آن‌ها فیلتر خواهد شد.

تمرین کردن

یکی دیگر از نکات ضبط صدا باید به تمرین اشاره کنیم. قطعا تنها با یک بار ضبط برنامه یا هر صحبت دیگری، نمی‌توان به نتیجه دلخواه رسید. شما باید بارها مطلب مورد نظرتان را ضبط کنید و ایراد کارتان را پیدا کنید. به طور مثال می‌توانید کنترل تنفس بهتری را داشته باشید و برخی از لغات و کلمه‌ها را بهتر ادا کنید. پس حتما تمرین کردن را برای داشتن ضبط صدایی بهتر فراموش نکنید.

سلامت تجهیزات

در ادامه بحث نکات ضبط صدا باید به این مورد اشاره کنیم که پیش از شروع ضبط، حتما از صحت و سلامت تجهیزات صوتی خود مطمئن شوید. ممکن است زمان زیادی را برای ضبط یا تمرین کردن صرف کنید و در انتها متوجه وجود ایرادی در تجهیزات شوید که به طور کلی کیفیت ضبط را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین حتما پیش از آغاز ضبط تمامی وسایل و تجهیزات لازم را به دقت بررسی کنید.

استفاده از نرم افزا ضبط صدا

از نکات ضبط صدا می توان به استفاده از نرم افزار ضبط صدا اشاره کرد که باید به استفاده از نرم افزارهای ویرایش صدا هم اشاره کنیم. اگر می‌خواهید صدای خروجی و نهایی کیفیت بسیار بالایی داشته باشد و در حقیقت کاربرد حرفه‌ای‌تری را لازم دارید، این نرم افزارها کمک بسیار زیادی به شما خواهند کرد.

در این نرم افزارها امکانات و قابلیت‌هایی تعریف شده است که شما را به هدفتان نزدیک‌تر می‌کند. بعضی اشتباهات پیش پا افتاده است که تعدادی از افراد مرتکب آن می شوند. همین اشتباهات کوچک باعث ضعیف شدن ضبط صدا در صدابرداری می شود. در این مقاله به ۱۲ مورد که می تواند شما را در ضبط صدا کمک کند اشاره کرده ایم.

جلوگیری از نشت صدا

یکی دیگر از نکات ضبط صدا جلوگیری از نشت صداست. نشت صدا یا Spill زمانی اتفاق می افتد که شما با یک میکروفن مجزا در حال ضبط صدای یک ساز هستید، و این میکروفن صدای یک ساز دیگر که در حال نواختن می باشد را نیز ضبط می کند. این اتفاق برای هدفون هم می افتد. میکس یا Cue Mix که با هدفون به گوش نوازنده یا خواننده ارسال می کنید به وسیله میکروفن دریافت می شود.

برای رفع این مورد باید گوشی های هدفون رو به طور کامل بر روی گوش های خود قرار دهید و ولوم را طوری تنظیم کنید که صدا به بیرون نشت پیدا نکند. این که چه سطحی از صدا را استفاده می کنید به میکس بستگی دارد، مثلا برای ترک های صدا پایین نباید ولوم های بالا را به کار برد.

بررسی تیونینگ

برای ضبط Overdub یا مولتی ترک، نمی توان همزمان سازها و وکال ها را کوک کرد. برای این کار از تیونر DAW به عنوان تیونر اصلی استفاده کنید. البته باید در میان برداشت ها از کوک بودن سازتان مطمئن شوید. در صورتی که دچار شک شدید، با دقت بیشتری به صدای ضبط شده گوش کنید و مشکلات را رفع کنید.

اجرای درست

تمام ابزارهایی که برای بهینه سازی و تیونینگ صدا نیاز دارید را DAW دارد اما هیچگاه یک نرم افزار جای اجرای زنده را نمی گیرد. به همین خاطر پس از ضبط حواستان باشد به کاری که باید تحویل مشتری دهید توجه ویژه کنید. باید بدانید که موسیقی و خروجی باید هماهنگ باشند.

استفاده از بکاپ

تمام موارد بالا را کنار بگذارید؛ بکاپ گرفتن یکی از مهم ترین نکات ضبط صدا بدانید! اگر اتفاقی دور از انتظار مانند ویروسی شدن یا معیوب شدن حافظه ذخیره سازی سیستم بیفتد دیگر نمی توان صداهای ضط شده قبلی را برگرداند. تنها در صورتی باید امیدوار باشید که از آن ها بکاپ داشته باشید. همیشه سعی کنید از یک هارد اکسترنال برای ذخیره سازی بکاپ های صدا و فایل های مهم استفاده کنید. همچنین برای اطمینان بیشتر و صرفه جویی در هزینه می توانید از سرویس های ابری ذخیره سازی مانند گوگل درایو، دراپ باکس، مگا و … برای ذخیره سازی استفاده کنید.

کار روی هدفون میکس

اینکه بخوانید یک هدفون میکس با مانیتورهای استودیویی بسازید بسیار سخت است. اگر ممکن است از یک هدفون جداگانه برای گوش دادن به میکس استفاده کنید. در این صورت می بینید که این تغییرات کوچک چه تاثیرات بزرگی روی کار دارد. هدفون های میکس را می توانید بسته به اینکه چه کسی دارد از آن استفاده می کند بهینه کنید. مثلاً نوازنده گیتار تمایل دارد صدای گیتار را قوی تر بشوند و یا خواننده وکال دوست دارد برای هماهنگی صدای خود، صدای ساز درام را بیشتر بشوند. پس همانطور که برای میکس از هدفون استفاده می کنید، بهتر است از یک هدفون میکس هم استفاده کنید تا جزئیات را به خوبی بشنوید.

یکی کردن ترک ها

با زیادشدن پلاگین ها در پروژه های بزرگ این امکان دارد که به سیستم شما فشار زیادی وارد شود، در این شرایط انجام Overdub، در هنگام پخش همزمان با ترک ها در هدفون، باعث وجود کندی DWA و ایجاد مشکلاتی در انجام مراحل ضبط می شود. راه رفع این مورد این است که قبل از ضبط تمامی ترک ها آن ها را در یک ترک ادغام کنید و برای هدفون میکس از آن استفاده کنید. حالا می توانید با فشار کمتر کار ضبط را به انجام برسانید.

دقت در مانیتور کردن

مهم ترین نکته ضبط صدا

در صورتی که ضبط را به صورت مستقیم داخل DAW انجام می دهید و سیگنال را در کارت صدا قبل از وارد شدن به سیستم مانیتور می کنید، بهرتین کار چک کردن دوباره قبل از شروع است. یک بار قبل از ضبط قبلی، یک ضبط تستی انجام دهید.

الویت صدای خود

خیلی کم پیش می آید که صداهای بدی که به میکروفن رسیده است را به خوبی با تکنیک درست کرد، پس اولین مورد در ضبط صدا، خودِ صدا است. پس اول باید به صدا توجه داشته باشید و سپس به میکروفن و روش های استفاده از آن فکر کنید.

خاموش کردن افکت ها

در زمان میکس افکت های زیادی را اضافه یا تنظیم می کنید؛ افکت هایی ماندند ریپیت، دیلی و … . اما بهتر است صدا را تا حد ممکن بدون هیچ گونه افکتی رکورد کنید. چه دلیلی دارد از افکتی استفاده کنید که هنوز هیچ تصمیمی درباره اش نگرفتید؟ و یا چرا صدا را به طور خشک رکورد نکنید؟

در ابتدا قراردادن ضرب

اکثر ترک های بر مبنای یک ریتم خاص تولید شده اند. در هر صورت شما باید از یک جایی آغاز کنید. برای Overdub، برخی درام ها و بیت ها را کمتر کنید. همین عمل به نوازنده های ساز کمک می کند تا به جای مشایعت کردن ضرباهنگ با ضربات کم قدرت، ضرباهنگ های درستی را اجرا کنند و به آهنگ روح مجدد دهند.

کاهش نویز

رکورد در اتاق کامپیوتر ایده جالبی نیست، چون نویز و صداهای زیادی مانند صدای فن، چرخش سی دی و … باعث ایجاد صداهای متفرقه می شود. تا حد امکان در نقطه ای دور از سیستم تان و یا به طور کلی در نطقه ای دور از هرگونه نویز، رکورد را انجام دهید. در صورت امکان از میکروفن های جهتی استفاده کنید تا صدا از منبع اصلی دریافت شود و صداهای دیگری که از نقاط پشت یا کنار به میکروفن می رسد، کمتر شود.

تسلط به متن محتوا

هنگام ضبط صدا و پادکست هیچ چیزی بدتر از فراموش کردن محتوا نیست. زمانی که یک گوینده دچار اضطراب و نگرانی بیش از اندازه است، احتمال این که متن محتوا را از یاد ببرد بسیار زیاد است. بنابراین هنگام ضبط صدا سعی کنید اعتماد به نفس خود را از دست ندهید و نسبت به متن تسلط کامل پیدا کنید. سپس برای خواندن متن و ضبط صدا اقدام نمایید. اگر فکر می‌کنید نکته‌ی را فراموش می‌کنید یا در ذهنتان باقی نمی‌ماند، آن را یادداشت استفاده کنید. این کار به طبیعی‌تر شدن ضبط صدا بسیار کمک می‌کند و موجب می‌شود هنگام سخنرانی اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و با آرامش کامل به ضبط صدا بپردازید.

فاصله تا میکروفن

زمانی که کار خود را برای ضبط صدا آغاز کردید، ممکن است در برخی قسمت‌ها صدای شما بالاتر باشد. این فراز و نشیب‌ها را با دقت در نظر بگیرید و هنگامی که صدای شما حالت بلندتر دارد کمی از میکروفن فاصله بگیرید و هنگامی که صدای شما آرام‌تر است کمی به میکروفن نزدیک شوید. این کار موجب می‌شود ضبط صدای شما یکنواخت به نظر برسد و در کیفیت صدا تاثیرگذار است. همچنین موجب می‌شود نوسان‌های صوتی در ضبط صدا کاهش پیدا کند. می توانید مقاله نحوه استفاده از میکروفن را بخوانید

عدم تلفظ غلیظ حروف

آیا تا به حال دقت کرده‌اید که برخی افراد  برخی حروف را به شدت بیشتری تلفظ می‌کنند؛ مانند حروف‌های “پ” و “ب” که در این مواقع حجم هوای اضافی از دهان خارج می‌شود و برخی دیگر هنگام تلفظ حروف هایی مانند “س” صداهایی شبیه هیس هیس از دهانشان خارج می‌شود که این شرایط از ضبط صدای یک دست جلوگیری می‌کند و بر روی کیفیت ضبط صدا تاثیر گذار است. همچنین در حواس پرتی افرادی که به ضبط صدا توجه نشان می‌دهند بسیار موثر است. پس توصیه می‌کنیم هنگام تلفظ چنین حروفی فاصله خود را از میکروفن به گونه‌ای تنظیم کنید که کمترین تاثیر در فایل صوتی ایجاد شود.

استفاده از میکروفن اکسترنال

امروزه اکثر دوربین‌ها و گوشی‌های هوشمند دارای میکروفن‌های داخلی هستند. اما این دسته از میکروفن‌ها تنها برای ضبط صدا و گفتگوهای ویدیویی مناسب است. بنابراین میکروفن‌های گوشی برای ضبط صدایی که قرار است مخاطبان زیادی آن را بشنود گزینه ایده‌آلی نیست.

پیشنهاد ما برای ضبط صدای بهتر استفاده از میکروفن اکسترنال است. این مدل میکروفن در انواع مختلفی در بازار موجود است که شما می‌توانید با هر میزان بودجه‌ای که تصمیم گرفتید برای میکروفن بپردازید، میکروفن اکسترنال را تهیه کنید. میکروفن اکسترنال برای ضبط صداهای مختلف طراحی شده است که باید قبل از خرید انواع مختلف را مورد بررسی قرار دهید و بهترین مدل را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید. شما می توانید هم از میکروفن بی سیم و هم از میکروفن با سیم استفاده کنید.

حذف صدای پس زمینه

ایجاد نویز در ضبط صدا موجب می‌شود مخاطب توجه کافی به محتوای درونی نداشته باشد. اما هرچقدر تلاش خود را در حذف صداهای اضافی در ضبط صدا انجام دهید، مطمئنا کیفیت صدا افزایش پیدا می‌کند و تمرکز مخاطب بر محتوا بیشتر خواهد شد. حال برای حذف نویزها در ضبط صدا چه کارهایی می‌توانید انجام دهید؟ در موارد زیر به برخی نکات مهم اما کلیدی ضبط صدا می‌پردازیم که به حذف صدای پس زمینه بسیار کمک می‌کند.

کنترل صدای نفس

یکی از کارهای حیاتی که باید هنگام ضبط صدا انجام دهید، کنترل تنفس است. صدای نفس کشیدن یکی از عامل‌های اصلی خراب شدن فایل صوتی است. به همین خاطر توصیه می شود چندین بار سخنرانی را تکرار کنید تا نحوه صحیح نفس کشیدن را یاد بگیرید. سعی کنید هر زمانی که قرار است نفس را به داخل بکشانید کمی از میکروفن فاصله بگیرید. این کار از ضبط شدن صدای نفس کشیدن در داخل میکروفن جلوگیری می‌کند.

کوک کردن سازه

هنگام استفاده از ساز برای ضبط صدای بهتر مطمئن شوید تمام سازها کوک شده است و سورس صدا در بهترین حالت ممکن قرار دارد. همچنین بهتر است ابتدا از یک میکروفن استفاده کنید و مطمئن شوید میکروفن به خوبی کار می‌کند. بعد از دیگر میکروفون‌ها هم برخوردار شوید.

نکات دیگری برای ضبط صدا

نکات مهم ضبط صدا

اکثر کسانی که در ساخت فیلم یا ضبط صدا و تولید پادکست فعالیت می کنند تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا مطابق با میل مخاطبان خروجی داشته باشند. در واقع شما باید مخاطب را درک کنید و بدانید آنها به دنبال چه چیزی هستند و سپس شروع به ساخت پادکست و تولید صدا کنید. البته رسیدن به این سطح تنها با تمرین و تکرار امکان پذیر است. حال در موارد زیر به برخی نکاتی که موجب می‌شود حس مخاطب هنگام شنیدن خروجی کار شما رضایت بخش باشد را بیان می‌کنیم:

  • سعی کنید هنگام ضبط کاملا واضح و بدون هیچ عجله‌ای صحبت کنید.
  • از لکنت زبان یا من من کردن هنگام ضبط صدای بهتر جلوگیری کنید.
  • هنگام تلفظ کلمات طولانی‌تر با دقت پیش بروید.
  • زمانی که در اوقات فراغت قرار دارید حتما با استفاده از تصورات خود برای تولید کار مفید استفاده کنید.
  • در قسمت متن‌های پیچیده صدای خود را واضح تر کنید.
  • حتماً از یادداشت استفاده کنید تا قسمت‌هایی که با مشکل تلفظ روبرو می شوید یا بیان آن یادتان می‌رود با مشاهده یادداشت چیزی را از قلم نیندازید.
  • سعی کنید هنگام ضبط صدا کاملا ایستاده یا حالت نشسته داشته باشید این کار موجب می‌شود صدای شما با قدرت و وضوح بیشتری ضبط شود.
  • اگر قرار است متن طولانی ضبط شود، حتما در بین ضبط مصرف مایعات را فراموش نکنید.
  • طبق تجربیات به دست آمده مشخص شده است خوردن عسل قبل از شروع ضبط موجب می‌شود صدای شما چسبناک تر به نظر برسد. بنابراین با خوردن مایعات شیرین صدای جذاب و دلنشینی برای ضبط صدا ایجاد کنید.
  • اگر توانایی پرداخت اجاره استودیو ضبط را ندارید می‌توانید از غرفه قابل حمل ضبط صدا استفاده کنید.

امروزه با توجه به هزینه‌بر بودن اجاره استودیوهای ضبط  برخی‌ها ترجیح می‌دهند در خانه فعالیت انجام دهند که بهترین ایده برای ضبط صدا تهیه غرفه قابل حمل ضبط صدا است. این دستگاه چندین ویژگی دارد که موجب می شود بدون هیچ فیدبک صدا ضبط شود و با کیفیت ایده‌آل‌تری در اختیار مخاطب قرار گیرد. غرفه ضبط صدا از فوم آکوستیک با جذب چگالی بالا ساخته شده است که از ضبط صداهای غیرضروری جلوگیری می‌کند.

تهیه این وسیله کمک می‌کند دیگر نگرانی بابت مشخص کردن مکان مناسب ضبط نداشته باشید. یک زیپ در داخل پنل دستگاه قرار گرفته که کمک می‌کند کابل‌ها از پشت برای نصب وصل شود. همچنین فضای مناسب غرفه این امکان برای برای شما فراهم می‌کند که از انواع میکروفن‌ها در داخل غرفه استفاده کنید. اگر هم بودجه کافی برای ساخت استودیوی خانگی کوچکی را دارید می توانید با شماره تماس ۰۳۴۳۲۲۵۲۲۷۲ گرفته و به صورت رایگان مشورت بگیرید.

جمع‌بندی

همانطور که متوجه شدید ضبط صدای بهتر به عوامل و تکنیک‌های مختلفی بستگی دارد که هر چقدر در این راه دقت و مهارت بیشتری به خرج دهید؛ مطمئنا خروجی بهتری مشاهده خواهید کرد. ما هم در این مقاله به معرفی نکات ضبط صدا پرداختیم و سعی کردیم بهترین و راحت‌ترین راه و تکنیک را پیش روی شما قرار دهیم. پیشنهاد میکنیم برای تهیه تجهیزات خوداز فروشگاه های معتبر مانند صوتیران اقدام بکنید.

مهم ترین نکته ضبط صدا چیست؟

ضبط صدا نکات مهمی دارد که مهم ترین آن را می توان تمرین کردن دانست.

چه تجهیزاتی برای ضبط صدا لازم است؟

شما می توانید با تهیه یک رکورد صدای خود را ضبط کنید اما برای ضبط صدای حرفه ای تر بهتر است از تجهیزاتی مانند پاپ فیلتر، نرم افزار ضبط صدا و ... استفاده کنید.

2 نظر در “۲۷ تا از مهم ترین نکات ضبط صدا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *