قبل از این که نحوه کار با میکروفون را بدانید، ابتدا تعریف میکروفون را برای شما شرح میدهیم. میکروفون دستگاهی است که به تبدیل انرژی صوتی به الکتریکی میپردازد. اولین میکروفونی که صدای دریافت شده را به انرژی الکتریکی تبدیل کرد، در سال ۱۸۷۷ ساخته شد که مطمئناً کیفیت میکروفونهای جدید و امروزی را نداشته. میکروفونهای موجود در بازار امروز در کیفیت و قیمتهای متفاوت عرضه شدهاند که میتوان با توجه به عملکردی که از آنها نیاز داریم میکروفون مورد نظر خود را انتخاب کنیم. بنابراین نحوه کار با میکروفونها کاملا متفاوت است و بستگی به زمینه کاری ما دارد.
خوب است بدانید در هر دستگاهی که انرژی صوتی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود یک میکروفون وجود دارد. مثلا گوشیهای اندروید، آیفونهای خانگی، تلفن، لپتاپها و هندزفری همگی دارای یک میکروفون منحصربهفرد هستند که صدای دریافتی شما را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند. همانطور که متوجه شدید، میکروفونها با عملکرد بسیار خارقالعادهای طراحی شده اند که نحوه کارشان برعکس اسپیکرها و بلندگوها است. یعنی بلندگوها به جای این که صدا به انرژی الکتریکی تبدیل کنند، انرژی الکتریکی را به انرژی صوتی تبدیل خواهند کرد.
تبدیل صدا به انرژی الکتریکی چگونه اتفاق میافتد؟
حال برای این که متوجه نحوه کار با میکروفون شوید، خوب است در مورد انتقال صدا به هوا کمی اطلاعات کسب کنید. در واقع هنگام خارج شدن صدا از دهان، صدا چگونه در هوا منتقل میشود؟ هوا از ذرات مولکولی تشکیل شده است و زمانی که شما شروع به صحبت کردن میکنید، ذرات انرژی را به یکدیگر منتقل میکنند تا جایی که انرژی تمام شود و صدای شما دیگر شنیده نشود. زمانی که شما داخل میکروفون صحبت میکنید، انرژی شما به میکروفون وارد شده و ساختار میکروفون به گونهای است که انرژی دریافت شده را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند.
ساختار میکروفون چگونه است؟
مطمئناً نسبت به ساختار میکروفون کمی کنجکاو شدهاید میکروفون از اجزا و قطعات متفاوتی تشکیل شده است که هر کدام از قطعهها کار خاصی را اجرا میکند تا صوت دریافتی بهخوبی به انرژی الکتریکی تبدیل شود. در واقع هر چقدر قطعات میکروفون کیفیت بیشتری داشته باشد، خروجی صدا کیفیت بیشتری خواهد داشت. در ادامه با اجزای میکروفون برای فهم بیشتر از نحوه کار با میکروفون آشنا میشوید:
دیافراگم یکی از مهمترین قسمتهای میکروفون است
یکی از قسمتهای مهم میکروفون است که شبیه پرده گوش شما طراحی شده دیافراگم است. زمانی که امواج صوتی شما به این قطعه ضربه میزند، انرژی تولید خواهد شد که دیافراگم توسط این انرژی به لرزش در میآید. این لرزش به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میشود. خوب است بدانید این قطعه مهمترین عامل کیفیت صدا در میکروفون است. هر چقدر دیافراگم پیشرفتهتر باشد، صدای تولید شده توسط میکروفون کیفیت بهتری دارد.
هسته مغناطیسی مخصوص میکروفون های دینامیک
این قطعه در طراحی میکروفونهای دینامیک قرار میگیرد که با تولید میدان مغناطیسی و لرزش سیم پیچ داخل میدان سیگنال الکتریکی ایجاد میشود.
صفحه باد یا همان قسمتی که در آن صحبت میکنیم
صفحه باد همان قسمتی است که داخل میکروفون صحبت میکنیم. این صفحه موجب میشود اجزای تشکیلدهنده میکروفون در برابر آلودگی هوا و گرد و غبار محیط بیرون حفظ بماند و به زود دچار خرابی نشود.
استفاده از میکروفون در فضای باز ممکن است کمی مشکل ساز باشد مخصوصا زمانی که باد میوزد. در این مواقع استفاده از پاپ فیلتر بهترین راهحل است. پاپ فیلتر لایه نازکی است که از ورود صداهای غیرضروری مانند باد به داخل میکروفون جلوگیری میکند.
کپسول میکروفون لرزش صدا را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند
کپسول در همه میکروفونها قرار دارد که لرزش ایجاد شده از صدا را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند. در برخی میکروفونها برای این که کپسول به خوبی کار کند، انرژی لازم برای کپسول فراهم میشود. اما در دیگر مدلها تامین انرژی برای کپسول نیازی نیست. در میکروفونهای دینامیک سیم پیچ و هسته جدا از کپسول قرار دارند.
بدن میکروفون همان قسمتی است که در دست قرار میگیرد
بدنه میکروفون قسمتی است که تمام اجزا میکروفون را دربرمیگیرد و اصلاً به کیفیت صدا مربوط نمیشود. اما اگر بدنه میکروفون از مقاومت خوبی برخوردار نباشد، عمر مفید میکروفون کاهش پیدا میکند. معمولاً میکروفونهای با کیفیت از بدنه مقاوم و محکم برخوردار هستند و قطعات مختلف میکروفون به صورت کاملاً هوشمندانه در کنار یکدیگر وصل شدهاند. بدنه میکروفون باید به گونهای باشد تا از اجزای تشکیلدهنده میکروفون به خوبی در برابر ضربه افتادن و دیگر حوادث در امان بماند.
خروجی میکروفون همان قسمتی است که کابل به میکروفون متصل میشود
قسمت انتهایی میکروفون خروجی نام دارد که با کابل به اسپیکر و باند متصل میشود تا انرژی الکتریکی تولید شده به اسپیکر منتقل و کیفیت خروجی مشخص شود. معمولاً نوع کابل خروجی میکروفونها به صورت XLR است.
میکروفون چگونه امواج صوتی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند؟
وقتی صحبت از نحوه کار با میکروفون است سوالی که مطرح میشود چگونگی تبدیل امواج صوتی به انرژی الکتریکی است. در واقع میکروفون چگونه امواج صوتی ایجاد شده را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در قسمت قبل قطعه دیافراگم آشنا شدید. این قطعه بسیار کوچک ساخته شده از پلاستیک بسیار نازک است. زمانی که شما شروع به صحبت کردن میکنید امواج صوتی به دیافراگم برخورد میکند و دیافراگم به حرکت در میآید.
هنگام حرکت جلو و عقب دیافراگم سیم پیچی که به دیافراگم وصل است به سمت جلو و عقب حرکت میکند. آهنربای دائمی قرارگرفته شده در میکروفون حرکات دیافراگم را به میدان مغناطیسی تبدیل میکند. میدان از سیم پیچ عبور کرده و جریان الکتریکی القا میشود. هنگام خروج جریان الکتریکی از میکروفون و وارد شدن به یک آمپلی فایر، دستگاه شروع به ضبط کردن صدا میکند. دستگاه تقویتکننده صدا با تجهیزات ضبط، میتواند صدا را برای همیشه ذخیره کند و شما هر زمانی که نیاز داشتید صدا را پخش کنید.
نحوه کار با انواع میکروفونها
میکروفونها در انواع و طرحهای مختلف طراحی و ساخته میشود که عملکرد اصلی تمام آنها تبدیل انرژی است. در واقع قطعه مشترک در بین تمام میکروفونها دیافراگم است. تمام میکروفون ها نهایت عملکردشان تبدیل انرژی صوتی به انرژی الکتریکی است. اما بسته به نوع میکروفون ممکن است روند کاری متفاوت باشد حال خوب است نحوه کار با انواع میکروفونها آشنا شوید.
نحوه کار با میکروفون دینامیک
میکروفون دینامیک بیشتر برای رپورتاژ خبری، فیلمها و کنسرتها استفاده میشود و ساختار آن برای شرایط بسیار سخت طراحی شده است که نسبت به دیگر میکروفونها دیرتر خراب میشود. دیافراگمی که در داخل میکروفون دینامیک وجود دارد یک سیم لوله هم چسبیده است که به کمک صدا به حرکت در میآید. داخل سیم لوله هم یک آهنربا قرار دارد که صدای تبدیل شده از انتهای سیم لوله را خارج میکند.
نحوه کار میکروفون دینامیک به گونهای که هنگام ورود صدا دیافراگم به حرکت پایین بالا در میآید. تولید میدان مغناطیسی موجب می شود جریان از داخل میدان عبور کند و توسط سیم انتقال پیدا میکند. بنابراین زمانی که داخل میکروفون دینامیک صحبت میکنید به این شکل انرژی صوتی تبدیل میشود.
نحوه کار با میکروفون خازنی
میکروفون خازنی در حال حاضر گزینه مناسبی برای ضبط صداهای دقیق است. قیمت میکروفونهای خازنی نسبت به میکروفونهای دینامیکی کمتر است. اما حساسیت آن بسیار زیاد است. در واقع این مدل میکروفون را نباید در شرایط سخت استفاده کرد. میکروفونهای استودیو usb برای ضبط پادکست و صداهای دقیق از نوع میکروفونهای خازنی است که به جای سیم پیچ متحرک از خازن استفاده شده است.
خازنهای موجود در میکروفونهای خازنی بیشتر در مدارهای الکتریکی به منظور ذخیره انرژی استفاده میشود. تمام قطعات میکروفون در یک محفظه آلومینیومی قرار میگیرد و روی آن فیلتری به عنوان محافظ پوشیده شده است. طرز کار با میکروفون خازنی در مقایسه با میکروفون دینامیکی به کاربرد آن بستگی دارد.
نحوه کار با میکروفون نواری یا ربانی
میکروفون نواری یا روبانی نسبت به مدلهای خازنی بسیار حساستر است و صدا را تنها از یک سمت دریافت میکند. نحوه کار با میکروفون نواری مشابه دیگر میکروفونهاست تفاوتی که در ساختار آن وجود دارد این است که یک روبان یا نوار آلومینیومی بین دو طرف آهنربا قرار دارد. این نوار به عنوان دیافراگم داخل میکروفون تعبیه شده و امواج صوتی از یک جهت خاص با نوار روبانی برخورد میکند.
نحوه کار با میکروفون بیسیم
میکروفون بیسیم جز یکی از منحصربهفردترین مدلهای میکروفون موجود در بازار است که عملکرد کاملا متفاوتی نسبت به دیگر میکروفونها دارد. در واقع میکروفونهای بی سیم دسترسی بهتری برای کاربران ایجاد میکند؛ طوری که هیچ حد و مرزی در فضا برای حرکت و صحبت کردن داخل میکروفون وجود ندارد. میکروفونهای بیسیم بیشتر برای خوانندهها، سخنرانان و خبرنگاران استفاده میشود.
اما سوال اینجاست که میکروفون بیسیم برای انتقال سیگنال صوتی چگونه عمل میکند؟ زمانی که هیچ سیمی به میکروفون متصل نیست، میکروفون برای انتقال سیگنالهای صوتی از سیگنال رادیویی کمک میگیرد. در واقع گیرنده سیگنالهای رادیویی را از سمت فرستنده دریافت به قدرت و کیفیت بیشتر آن میپردازد.
جمع بندی
میکروفون یکی از لوازم جذاب در زمینه تجهیزات صوتی به منظور اهداف مختلف به کار میرود. برای این که بدانید نحوه کار با میکروفون به چه شکل است، ابتدا باید هدف خود را از استفاده از میکروفون مشخص کنید. در واقع باید میکروفون مورد نظر خود را انتخاب و سپس بدانید نحوه کار با آن چه شکل است. میکروفونهای موجود در بازار با توجه به کاربردشان در زمینههای مختلف طراحی شدهاند که هر کدام از آنها به گونه خاص انرژی صوتی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. اگر این مقاله از صوتیران مفید بوده خوشحال میشویم نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
3 نظر در “نحوه استفاده از میکروفون چگونه است؟”