میکروفن چگونه کار میکند؟ این سوال یکی از رایجترین سوالاتی است که افراد هنگام خرید میکروفن از فروشنده میپرسند. میکروفون یکی از لوازم تجهیزات صوتی است که کاربردهای مختلفی دارد. در واقع این وسیله میتواند به عنوان یک اسباب بازی کودکان مورد استفاده قرار گیرد یا در یکی از استودیوهای بزرگ ضبط صدا مشاهده شود که در هر زمینهای طراحی منحصر به فرد خود را دارد.
بنابراین برای یادگیری طرز کار با میکروفن ابتدا باید بدانیم، برای چه مصارفی تصمیم دارید از میکروفن استفاده کنید. اما توصیه ما به شما این است که برای آشنایی بهتر با میکروفن ابتدا باید روش کار یک میکروفن معمولی را بدانید تا هم بتوانید در انتخاب میکروفن مورد نظرتان موفق باشید و هم بهترین نتیجه را هنگام استفاده از آن مشاهده کنید و از حساسیتهای درون میکروفن با خبر شوید.
ما در این مقاله تصمیم داریم به طرز کار میکروفن بپردازیم تا هم نسبت به عملکرد میکروفن اطلاعات کافی به دست آورید و هم بدانید برای افزایش طول عمر میکروفن چه نکاتی را باید رعایت کنید.
قبل از هر چیزی باید بدانید نحوه عملکرد میکروفن چگونه است؟
همان طور که میدانید، هوا از ذرات معلق تشکیل شده است که هنگام صحبت کردن انرژی مصرفی به مولکولهای هوا منتقل میشود. موکلولها هنگام دریافت انرژی آن را به مولکول کناری انتقال میدهد و این چرخه تا جایی ادامه پیدا میکند که انرژی کاملاً تمام شود و هیچ صدایی دیگر به گوش نرسد.
حال هنگام استفاده از میکروفن صدای منتشر شده به میکروفون منتقل میشود. میکروفن هم هنگام دریافت امواج صدا آن را به امواج الکتریکی تبدیل میکند. امواج الکتریکی بعد از ذخیره سازی تقویت شده و با صدای بلندتری به گوش دیگران میرسد. در واقع میکروفن برای تقویت صدا از آمپلی فایر، ضبط و اسپیکر استفاده میکند که در این مواقع شما صدا را از طریق بلندگو میشنوید. برخی میکروفنها قابلیت ذخیره سازی فایلهای صوتی را هم دارند و از طریق یک کارت انرژی دریافت شده را ذخیره میکنند.
اما سوالی که مطرح میشود این است که نحوه انتقال صدا چگونه است؟ داخل میکروفن لایه نازکی به نام دیافراگم وجود دارد که هنگام برخورد صدا با آن، دیافراگم به لرزش در میآید. دیافراگم در اندازهها و ابعاد مختلف ساخته میشود و نحوه عملکرد میکروفن تا حدودی به اندازه دیافراگم بستگی دارد. یعنی با تغییر هر چند کوچک در طراحی دیافراگم عملکرد میکروفن تغییر میکند و تنها ممکن است میکروفن کن نسبت به نویز و محیط اطراف حساسیت بیشتری نشان دهد.
طرز کار هر میکروفن با دیگری متفاوت است.
حال برای این که با طرز کار میکروفن آشنا شوید، به معرفی انواع میکروفنها میپردازیم.
طرز کار میکروفن داینامیک
میکروفن داینامیک بیشتر برای فیلم و کنسرت استفاده میشود. مطمئنا این نوع از میکروفنها را در ساخت رپورتاژهای خبری، ساخت فیلم و کنسرت خوانندهها دیدهاید. نحوه ساخت آن به گونهای است که در شرایط سخت محیطی بسیار مقاوم است و نسبت به صدا و برخورد دیرتر دچار خرابی میشود. دیافراگم میکروفنهای داینامیک بالای آن قرار دارد که به آن یک سیم لوله چسبیده و به همراهش حرکت میکند. انتهای سیم لوله یک آهنربا قرار دارد که صدا از انتهای سیم لوله خارج میشود.
حال طرز کار میکروفن داینامیک چگونه است؟ نحوه عملکرد میکروفن داینامیک به گونهای است که هنگام حرکت دیافراگم سیم لوله نیز به سمت بالا و پایین به حرکت در میآید. در واقع آهنربایی که داخل میکروفن تعبیه شده است موجب تشکیل میدان مغناطیسی تشکیل میشود و انرژی تولید شده از بین سیم پیچ عبور میکند.
در واقع هر زمانی که آهن ربا در یک سیم باشد و به حرکت در آید، جریان الکتریکی القا میشود. به خاطر همین دلیل است که امواج صوتی بهراحتی به امواج الکتریکی تبدیل میشود و ما صدا را از طریق بلندگو میشنویم.
طرز کار با میکروفن خازنی
میکروفنهای خازنی جزء میکروفنهای بسیار پرطرفدار برای ضبط صدای دقیق هستند که نسبت به نوع داینامیک هزینه کمتری دارند. اما حساسیت آنها در برابر محیط بیرونی بسیار بالاست. به همین خاطر نباید آنها را در شرایط سخت قرار داد که برای نگهداری شان لازم است یک سری نکات را در نظر بگیرید.
خوب است بدانید میکروفنهای استودیویی usb از نوع خازنی هستند که برای ضبط صدای پادکست و دقیق به کار میروند. همانطور که از اسم میکروفن خازنی مشخص است، این مدل میکروفن برای تبدیل صدا از حالت صوتی به الکتریکی به جای سیم پیچ متحرک از خازن استفاده میکند. خازن بکار رفته در یک مدار الکتریکی قرار دارد که هنگام تغییر مدار الکتریکی انرژی صوتی به الکتریکی تبدیل میشود. تمام اجزای مدل خازنی در محفظه آلومینیومی قرار میگیرد که روی آن فیلتر پوشاننده هم وجود دارد.
طرز کار میکروفن خازنی نسبت به داینامیکی کمی متفاوت است و تنها تفاوتی که بین این دو میکروفن وجود دارد این است که میکروفن خازنی برای تامین انرژی از یک منبع بیرونی استفاده میکند. در واقع، دیافراگم میکروفنهای خازنی الکترونیکی هستند و مادهای که در آن قرار دارد از یک منبع بیرونی شارژ میشود.
طرز کار میکروفن نواری
میکروفنهای نواری یا ربانی نسبت به دو مدل قبلی حساستر هستند و صدا را تنها از یک سمت دریافت میکنند. نحوه کار این مدل میکروفن تا حدودی مانند مدل خازنی است. اما یک سری تفاوتها در طراحی آن وجود دارد. در واقع در مدل نواری یک روبان آلومینیومی بین دو آهن ربا قرار گرفته است که این دو آهن ربا مانند دیافراگم عمل میکند.
امواج صوتی دریافت شده از جهت خاص به نوار روبانی شکل برخورد میکند که بعد از برخورد نوار در میدان مغناطیسی به وجود آمده جابجا میشود. با جا به جایی میدان پدیده القایی شکل میگیرد و به راحتی جریان صدا به امواج الکتریکی تبدیل میشود. سپس سیگنال الکتریکی به وسیله سیم به بخش خروجی منتقل میشود و صدا از بلندگو خارج خواهد شد.
طرز کار با میکروفن بیسیم
طرز کار میکروفن بیسیم به گونهای است که شخص آزادی عمل بیشتری دارد و هنگام حرکت، میکروفن به راحتی جابجا میشود. البته اگر هیچ گونه مزاحمتی در فضا برای حرکت دادن میکروفن وجود نداشته باشد. برای استفاده از میکروفن بیسیم سه نکته باید مورد بررسی قرار گیرد که این سه نکته شامل ورودی، فرستنده و گیرنده است.
سوالی که برای اکثر کاربران میکروفن بیسیم ایجاد میشود این است که این مدل برای انتقال امواج صوتی از چه تکنولوژی استفاده میکند؟ همانطور که گفتیم، میکروفنهای سیمی از طریق کابل، سیگنال صوتی را به دستگاههای بلندگو انتقال میدهند. اما انجام این کار برای میکروفنهای بیسیم چگونه است؟ میکروفن بیسیم برای انتقال سیگنال، انرژی صوتی را به سیگنال رادیویی تبدیل میکند.
در این شرایط گیرنده هم باید بتواند به خوبی سیگنالهای رادیویی را با کیفیت و قدرت مناسب دریافت و به سیگنالهای صوتی تبدیل نماید. در غیر این صورت امواج صوتی به طور واضح شنیده نمیشود.
رفع برخی مشکلات رایج میکروفن
رخ دادن برخی مشکلات موجب میشود طرز کار با میکروفن برای خیلیها راحت نباشد و این اتفاق هنگام اجرای مراسم خاص بسیار آزار دهنده است. مطمئناً برای شما هم پیش آمده است که در یک همایش و سخنرانی خاص میکروفن دچار مشکل شده و به دلیل نقص در عملکرد آن دیگر اجرای برنامه امکانپذیر نبوده است. در چنین مواقعی باید بتوان به راحتی مشکل میکروفن را حل کرد.
این کار تنها از دست افرادی بر میآید که با طرز کار با میکروفن آگاه باشد به راحتی بتواند مشکل پیش آمده را تشخیص دهد. همچنین برای پیشگیری از بروز مشکل بهتر است قبل از شروع برنامه میکروفن از تمام لحاظ بررسی شود و حالت آماده برای شروع کار داشته باشد. در واقع، باید قبل از اجرای برنامه خاص باید نسبت مزایا و معایب میکروفن اطلاعات کامل بدست آورد و مدل میکروفن را از تمام لحاظ بررسی کرد.
حال در موارد زیر به معرفی برخی مشکلات رایج میکروفن میپردازیم:
عدم صدای کافی میکروفن
برای این که در اجرای برنامه دچار مشکل نشوید، حتما قبل از شروع برنامه صدای میکروفن را تست کنید. اما برای رفع سریع مشکل عدم صدای کافی میکروفن توصیه میشود یک میکروفن اضافی همیشه در دسترس داشته باشید و یا در شرایط اضطراری میتوانید با مرکز پشتیبانی شرکت میکروفن تماس بگیرید تا آنها در مکان حضور یابند و مشکل شما را برطرف کنند. البته قبل از حضور آنها حتما از وسایل مورد نیاز برای رفع مشکل اطلاعات لازم را به دست آورید.
تداخل بین سیستمهای مجاور
این شرایط بیشتر برای استفاده از میکروفن های بیسیم رخ میدهد که در مناطق شلوغ تداخل رادیویی امری معمولی است. در صورت بروز این اتفاق احتمال این که سیستم میکروفن بیسیم در معرض اختلال تلفنهای همراه یا ثابت قرار گرفته بسیار زیاد است.
ضعیف شدن سیگنال میکروفن در دیگر مناطق
هنگام تهیه میکروفن حتما به این نکته توجه داشته باشید که محصول شما در چه محیطی قابل استفاده است تا با مشکل ضعیف شدن میکروفن در دیگر مناطق مواجه نشوید. معمولاً زمانی سیگنال میکروفن ضعیف میشود که در محیط متفاوت قرار گیرد و یا موانعی بر سر راه ارتباطات قرار دارد. همچنین قطع شدن کامل میکروفن، یکی از دلایل اصلی بروز این مشکل است.
جمعبندی
همانطور که متوجه شدید، هر کدام از مدلهای میکروفن دارای ساختار متفاوتی هستند. ساختار متفاوت میکروفنها موجب شده است در هر شرایط متفاوت عملکرد مختلفی داشته باشند. بنابراین برای تهیه میکروفن ابتدا محیط مورد نظر را بررسی کنید و متناسب با نیازتان بهترین میکروفن را خریداری کنید تا بعد از استفاده با مشکلات رایج میکروفن مواجه نشوید. همچنین یادگیری طرز کار میکروفن به افزایش طول عمر دستگاه بسیار کمک میکند. این مقاله توسط صوتیران تهیه شده و شما می توانید نظر خود را با از طریق فرم نظرات پایین با ما در میان بگذارید
2 نظر در “میکروفن چگونه کار میکند؟”