حذف فیدبک میکروفن یکی از دغدغههای صدابرداری است. بدترین چیز برای یک خواننده یا مجری ایجاد نویز یا فیدبک هنگام اتصال میکروفن با باند است. مطمئنا تا به حال برایتان پیش آمده که در اجرا زنده ناگهان نویزهای مختلفی از باند شنیده شود. این شرایط هم برای فرد اجراکننده آزاردهنده است و هم برای مراجعین حاضر در صحنه. برای پیشگیری از وقوع این حادثه و حذف فیدبک راهحلهای مختلفی وجود دارد که هر کدام از راهحلها با توجه به شرایط پیش آمده اجرا میشود. معمولا صدای ایجاد شده یا فیلدبک همانند صدای زنگ بلند یا یک صدای کاملا گوش خراش است که کار فیلمبرداری و تدوین و یا مراسمات مختلف را با مشکلات مختلفی روبرو میکند.
اگر شما هم دوست دارید به عنوان یک نوازنده یا مجری برنامه جذاب نمایشتان به هم نخورد و صدا را با بالاترین کیفیت به اجرا درآورید، باید با چالشهای مختلف میکروفن مورد نظر و اسپیکرتان آشنا شوید. اما نگران نباشید. در این مقاله از صوتیران بهترین روشها را برای به حداقل رساندن فیدبک میکروفن در اختیار شما قرار میدهیم
قبل از حذف فیدبک باید دلیل آن را بدانید.
دلایل مختلفی موجب ایجاد فیدبک درون بلندگو میشود که تمام این دلایل به محیط و شرایط پیش آمده بستگی دارد. مهمترین دلایل ایجاد فیدبک شامل موارد زیر است:
- محیط غیر آکوستیک
- بالا بودن گین میکروفن
- مناسب نبودن نوع میکروفن در زاویه گرایی
- قرار گرفتن میکروفن در زاویه انتشار بلندگوها
- در صورت ایجاد هر کدام از دلیلهای نام برده شده، لطفاً اقدامات زیر را انجام دهید:
- گین میکروفن بهتر است پایینتر قرار گیرد.
- اکولایزر را در نقاط انتهایی وکمی پایینتر نگه دارید.
- فاصله فاصله میکروفن و خواننده را به حداقل برسانید.
- استفاده از میکروفن حاوی الگو دریافت بسته تر انتخاب بهتری است.
- از سازههای آنتی فیدبک و ایزولاتور استفاده کنید.
اقدامهای بسیار ساده برای حذف فیدبک یا نویز صدا
اقدامهای بسیار ساده برای جلوگیری از فیدبک یا نویز صدا وجود دارد که با رعایت کردن آنها میتوان به راحتی میزان نویز داخل صدا را کنترل و کاهش داد.
در موارد زیر به معرفی این اقدامات می پردازیم:
دور کردن میکروفن :
اولین نکته برای حذف فیدبک دور کردن میکروفن از بلندگو است. معمولاً زمانی که داخل یک اتاق قرار دارید با نزدیک بودن میکروفن به بلندگو موجب میشود صدای خارج شده دوباره داخل میکروفن وارد شود و صدا به صورت چند مرتبه تکرار شود. پس حتماً دقت داشته باشید هنگام اجرای برنامه، میکروفن در کنار بلندگوهای محیط قرار نگیرد.
استفاده از میکروفن جهت دار:
دیگر نکتهای که به حذف فیدبک و نویز صدا بسیار کمک میکند، استفاده از میکروفن جهتدار یا کاردیوئید است. این مدل میکروفن طوری طراحی شده است که تنها صدای اشاره شده را تشخیص میدهند و به بقیه صداهای اطراف هیچ واکنشی نشان نخواهند داد. در واقع این میکروفن تنها صداهای اصلی را دریافت و به حذف صداهای متفرقه میپردازند تا از ایجاد فیدبک یا نویز جلوگیری شود.
قرار دادن میکروفن در مقابل دهان:
حال برای این که صدای شما نسبت به صدای اطراف بهتر قابل شنیدن شود، سعی کنید میکروفن را در مقابل دهان قرار دهید. این نکته یکی از نکات مهم و کاربردی برای جلوگیری از نویز صداست.
خاموش کردن میکروفنهای دیگر:
اگر برای ضبط صدا از چند میکروفن استفاده میکنید، برای حذف فیدبک و نویز دیگرمیکروفنها را خاموش نگهدارید و یا سعی کنید از میکروفنهایی که مورد نیاز نیستند استفاده نکنید. این کار بر روی کیفیت صدا بسیار تاثیرگذار است و از ایجاد نویز هنگام ذخیره کردن صدا جلوگیری میکند.
کاهش تعداد سطوح سخت اتاق:
برای کاهش فیدبک و نویز صدا سعی کنید در اتاقی قرار بگیرید که سطوح مسطح منعکس کننده در آن وجود نداشته باشد. این شرایط موجب میشود صدا تکراری وارد میکروفن نشود و هیچ بازخورد نداشته باشد. پس با حذف جداول و سطوح سخت اتاق میتوانید استفاده بهتری از میکروفن داشته باشید.
پیشنهاد میشود برای این کار سطوح مختلف را با وسایل نرم مانند پتو، سفرههای ضخیم و دیگر وسایل بپوشانید تا یک سطح نامنظم شکل گیرد.
قرار دادن بلندگو به سمت جمعیت:
برای راحتی کار و ارسال صدا واضح و بدون نویز یا فیدبک سعی کنید بلندگوها را به سمت جمعیت قرار دهید. همچنین برای ذخیرهسازی صدا توصیه میشود از بلندگوهای روی دیوار استفاده نکنید.
با اجرای تنظیمات مختلف صدا حساسیت صدای میکروفن را تا حدودی کاهش دهید.
با کمک تنظیمات مختلف میتوان شدت حساسیت میکروفن را تا حدودی کاهش داد. این روش تا حدودی به حذف فیدبک یا نویز کمک میکند. در حقیقت تنظیمات انجام شده موجب میشود صداهای اطراف تا حدودی زیادی کاهش پیدا کند. بهترین راهکار برای انجام تنظیمات جهت کاهش فیدبک و قرار دادن gain در بازه ۵ الی ۱۰ دسیبل است. این روش به خوبی بسیاری از نویزهای اطراف را از بین میبرد و دیگر نیازی به انجام تنظیمات خاص ندارد.
همچنین نکته دیگری که در تنظیمات بلندگو به منظور کاهش نویز وجود دارد کم کردن صدای بلندگو هاست. معمولاً بلندگوهایی که بیش از حد بلند هستند صدای بلندتری را تولید میکنند و این عمل موجب میشود صدای پخش شده دوباره وارد میکروفن شود و فیدبک به وجود آید. پس هنگام مواجه شدن با بازخورد میکروفن سعی کنید میزان صدای هر بلندگو که به آن متصل هستید، حدود ۵ دسیبل در یک مدت زمان کاهش دهید. سپس دوباره میکروفن را امتحان کنید و به بازخورد بلندگو گوش دهید. اگر باز هم نیاز باشد، میزان صدا را کم کنید.
از بین بردن فیدبک میکروفن به صورت خودکار
داشتن یک میکسر این امکان را برای شما فراهم میکند که به صورت خودکار صدا را مطابق با محیط مورد نظر سازگار کنید. میکسرهای خودکار از ایجاد فیدبک به خوبی جلوگیری میکند که اجرای آنها به گونهای است که تنها با فشار دادن یک دکمه فیدبک پیدا شده و حذف میشود. معمولاً میکسرها بر روی کنسولهای زنده قابل اجرا هستند که در کنار استفاده از جادوی درون میکسر میتوان از قابلیت تشخیص فرکانس نیز استفاده نمود. فرکانسهایی که عمدتاً باعث ایجاد فیدبک میشوند، به راحتی قبل از رسیدن به باند حذف خواهند شد.
تمام میکسرهای چند لمسی دارای ۸ کانال فیلتر خودکار فیدبک هستند. البته در کنار میکسرها ،نرمافزارهای بسیاری وجود دارد که برای حذف فیدبک میکروفن طراحی شدهاند. استفاده از این گونه نرمافزارها سیستم صوتی را بسیار پایدارتر میکند و به راحتی می توان فیدبکهای قابل ایجاد را شناسایی نمود. البته تنظیمات دیگری مانند افکت صدا در میکسر، اکولایزر میکسر، فانتوم پاور در میکسر، صدا در لاین ورودی میکروفن، ولوم گین صدا در میکسر، ابزار میکسر وجود دارد که با تنظیم آنها به راحتی میتوان نسبت صدای تولید شده بازخورد خوبی را تجربه کرد.
تقویت صوتی ایجاد شده توسط اکو آمپلی فایر و پاور میکسر
حال که پلکسر آشنا شدید بهتر است در مورد نحوه عملکرد آن و اکو آمپلی فایر اطلاعات بیشتری به دست آورید .صداهای ایجاد شده در مراسمات توسط اکو آمپلی فایر و پاور میکسر تقویت میشود تا در سراسر محیط به خوبی و با کیفیت مناسب پخش شود. قسمت آمپلی فایر در دو دستگاه پاور میکسر و اکو وجود دارد که هر دوی آنها به تقویت صدا میپردازد. تنها تفاوت این دو دستگاه ورودی پری امپ یا همان میکس صداست. آمپلی فایر برای تقویت صدا قدمت بسیار طولانی دارد.
مطمئنا در مجالس مختلف مانند هیئتها با این دستگاه آشنا شدید که به صورت چهار گوش و صندوقی شکل طراحی شده است. در مقابل این دستگاه تعدادی ولوم قرار دارد که علاو بر ولوم تریبل میتوان به ولوم تریبل، بیس و اکو اشاره نمود. ولوم تریبل برای قرار دادن صدای ورودی به زیر تعبیه شده و با استفاده از ولوم بیس بهراحتی میتوان میزان صدا را تنظیم نمود. ولوم اکو هم صدای دریافتی از میکروفن و هر پلیر دیگری را اکو میدهد.
میکروفن با سیم یا بدون سیم کدام یک به کاهش نویز کمک میکند؟
امروزه مدلهای مختلفی از میکروفنهای بیسیم و باسیم در بازار موجود است که هر کدام برای کار خاصی طراحی و تولید شده است. بنابراین انتخاب از میان مدلهای میکروفن بیسیم و باسیم به نحوه عملکرد شما بستگی دارد. از آنجا که مدلهای قدیمی میکروفنهای با سیم برای استفاده معمولی در محیطهای مختلف گزینه بسیار ایدهآلی است؛ موجب شده اکثر افراد برای انتخاب میکروفن از مدل با سیم استفاده کنند. به عقیده بیشتر مجریان، میکروفن با سیم به دلیل انتقال محیط مخصوص صدا نسبت به مدلهای حرفهای تا حدود بسیاری از ایجاد فیدبک یا نویز جلوگیری میکند.
اما نکات مختلفی برای انتخاب میکروفن وجود دارد که اولین نکته امکان جابجایی در محیط است. درصورتی که میکروفن را برای اجرا آزادانه نیاز دارید و میخواهید بر روی صحنه به راحتی حرکت کنید؛ در حالی که یک صدای کاملاً منحصربهفرد و خاص به گوش برسد، حتما در انتخاب میکروفن دقت بسیاری داشته باشید.
امروزه میکروفنهای بیسیم بسیار پیشرفته با استقبال بسیاری روبهرو شدهاند؛ طوری که مجریان دیگر ترسی بابت افتادن میکروفن یا محدودیت جابجایی به دلیل سیم نخواهند داشت. مدلهای جدید میکروفن بیسیم باعث میشود خیالتان بابت سیم کشی در محیطهای کوچک راحت باشد. اما این موضوع در مدلهای سادهتر ممکن است ایجاد نویز را به همراه داشته باشد. به همین خاطر برای حذف فیدبک و نویز صدا در کنار میکروفنهای بیسیم ساده از انواع اکولایزرهای حرفهای استفاده میکنید تا صدای کاملاً شفاف و با کیفیت به گوش برسد.
جمع بندی
همانطور که متوجه شدید، ایجاد نویز و فیدبک به عوامل مختلفی بستگی دارد. طوری که برای تولید یک صدای بسیار خاص و با کیفیت باید به نکات گفته شده توجه ویژهای نشان دهید و مطابق با شرایطتان راهحل مناسب را انتخاب کنید.
در واقع ارائه صدای با کیفیت و جذاب در اختیار مخاطب بدون هیچ نویزی و یا عدم مشکل در ذخیرهسازی صدا به راحتی امکانپذیر نیست و تنها افرادی موفق هستند که به خوبی عامل ایجاد نویز و مشکل را شناسایی کنند و از ابزارهای مورد نیاز جهت حذف فیدبک استفاده نمایند. گاهی اوقات به دلیل خرید میکروفن ارزان این اتفاقها می افتد که می بایست نکاتی قبل از خرید میکروفن را رعایت کنید.
3 نظر در “بهترین راهحلها برای حذف فیدبک میکروفن”