صدابرداری

 با میکروفون ریبون و ویژگی‌های آن آشنا شوید.

میکروفن ریبون چگونه است و چه ویژگی هایی دارد؟ میکروفن ریبون یکی از میکروفن‌های داینامیک است که نسبت به میکروفن‌های کاندنسر از حساسیت بسیار بالایی در ضبط صدا برخوردار می باشد. این مدل در سال ۱۹۲۰ میلادی میلادی وارد استودیو و صحنه‌های موسیقی شد که در آن زمان صدای کاملاً جذاب و منحصر به فردی به گوش مخاطبان منتقل می کرد. طوری که  هیچکدام از مدل میکروفن های آن زمان هم رقیب ریبون نبودند.

البته خوب است بدانید میکروفن ریبون نسبت به دیگر میکروفن های داینامیک کمی متفاوت تر عمل می‌کند و در ساختار آن به جای استفاده از سیم پیچ متحرک که به یک دیافراگم متصل باشد، از این نوار بسیار نازک به جنس فلز  معلق در یک مدار مغناطیسی برخوردار است. میکروفن ریبون به‌عنوان دیافراگم و مبدل عمل می کند. یعنی همان میزان حساسیت و شفافیتی که در میکروفن وجود دارد، با یک طراحی دیگر در این میکروفن نیز هست.

ویژگی‌های میکروفن ریبون

ویژگی های میکروفن ریبون بسیار گسترده است که در موارد زیر به صورت مختصر در مورد هر کدام توضیح می دهیم:

میکروفون ریبون، یک میکروفن با ظرافت بالاست.

یکی از ویژگی های میکروفن ریبون ظرافت بالای آن است. این ویژگی به دلیل قرار داشتن یک نوار بسیار نازکی در میدان مغناطیسی معلق به وجود آمده و تا زمانی که از نزدیک با طراحی داخلی میکروفن ریبون روبرو نشوید، نمی توانید ظرافت قرارگیری این نوار را تصور کنید. برای درک بهتر این موضوع باید بیان کنیم که ضخامت نوار یکی از مدل های معروف میکروفن ریبون، تنها شش دهم میکرون است.  ضخامت نوار مدل های دیگر هم حدود ۲ و نیم تا ۴ میکرون است. جالب است بدانید هر تار موی انسان حدود ۱۰۰ میکرون ضخامت دارد. بنابراین ضخامت نوار میکروفن ریبون بسیار ناچیز است  و حتی ممکن است اصلا به چشم نیاید.

بخوانید: نکات مهم برای ساخت میکس حرفه ای

حال کاملاً متوجه شدید که چرا نحوه نگهداری میکروفن های ریبون بسیار مهم است و هنگام استفاده باید در حین ادا کردن برخی کلمات و حروف ها هوای زیاد با شدت بالا از دهانتان خارج نشود. با توجه به نکات گفته شده ظرافت‌ها شکنندگی این میکروفون ها را کاملاً درک کردید.

آرام بودن میکروفن ریبون

یکی از ویژگی های میکروفن ریبون که بسیار مهم جلوه می دهد، آرام بودن آن است. آرام بودن میکروفن ریبون به نحوه واکنش آن به صورت موج فرکانس های مختلف اتفاق می‌افتد. در حقیقت میکروفن ریبون هنگام مواجه شدن با فرکانس های پایین واکنش بیشتر نسبت به فرکانس های بالا نشان می دهد. بنابراین هنگام تولید فرکانس های بالا ممکن است با خروجی کمتر مواجه خواهید شد. البته آرام بودن این مدل به سال تولید آن مربوط می شود؛ زمانی که این مدل میکروفن روی کار آمد.

بخوانید: راهنمای خرید کارت صدا

معمولاً برای ساخت میکروفن ریبون در مدارشان از مقاومت زیادی استفاده می شد. پس هنگامی که صدای کم بیان می شود به دلیل ترکیبی از خروجی کمتر و مقاومت ناسازگار است. البته هنگام مواجه شدن با این مشکل می‌توان از یک پری آمپ مناسب یا یک دستگاه تقویت کننده کمک گرفت.

طراحی دو وجهی میکروفن ریبون

طراحی دو وجه میکروفن ریبون به چه شکل است؟ میکروفن هایی که با خاصیت دو وجهی بودن طراحی شده اند امواج صدا را یا از پشت و یا از جلو دریافت می کنند. در حالی که امواج هایی که از کنار به میکروفن وارد می شود هیچ تاثیری برای میکروفن ریبون ندارد. این الگو صدابرداری به نام فیگور ۸ شناخته شده است. این دسته از میکروفن ها به مراقبت بیشتری نیاز دارند و هنگام جابجایی باید نهایت دقت داشته باشید.

بخوانید: راهنمای خرید میدی کنترلر

از میکروفن ریبون برای برنامه ها و زمینه های مختلفی استفاده می شود. اما فراموش نکنید که این مدل میکروفن برای ضبط در فرکانس های بالا گزینه مناسبی نیست. البته مدل میکروفن های جدید ریبون مانند اکتیو که بسیار مشهور هستند دارای یک مدار تقویت کننده برای خروجی بیشتر می باشند. همچنین ریبون اکتیوها مانند میکروفون های کاندنسر باید فانتوم پاور داشته باشند.

حساسیت بالا در ضبط صدا

میکروفن های ریبون برخلاف میکروفون های کاندنسر هنگام ضبط صدا حساسیت بالایی از خود نشان می دهند و باعث می شود بدون ایجاد هیچ مشکلی صدا را به صورت دقیق ضبط می‌کنید. در واقع شما می توانید با استفاده از میکروفن ریبون به ضبط جزئیات صدا بپردازید و صداهای ظریف را به صورت دقیق دریافت کنید. البته در شرایطی که هیچ نویزی در اتاق و محیط بر روی ضبط صدا اثرگذار نباشد.

بخوانید: تجهیزات مورد نیاز برای ضبط صدا با کامپیوتر

طبق نتایج بدست آمده این مدل میکروفن برای ضبط صدای آمپ کابینتی گیتار و خوانندگان کر در یک فضای بزرگ با امکانات و شرایط مناسب گزینه بسیار خوبی است. چرا که صدای مقابل میکروفن بدون تاثیرگذار دیگر صدای داخل فضا به راحتی ضبط می‌شود و صدای منعکس شده هیچ تاثیری بر روی ضبط صدا ایجاد نخواهد کرد.

طراحی جذاب و مفید میکروفون های ریبون

یکی از جنبه های منحصر به فرد میکروفن ریمون طراحی جذاب و دوست داشتنی آن است. این مدل طراحی موجب شده است میکروفن ریبون از الگوی ضبط مناسبی برخوردار باشد. اکثر میکروفن های ریبون به صورت طبیعی از الگوی ۸ استفاده می کنند و دلیل آن هم به خاطر عدم تاثیر گذاری فشار صوتی وارد شده به میکروفن است. فشار صوتی به صورت مساوی به دو طرف میکروفن وارد می شود و شرایطی که الگوی ۸ برای ضبط صدا فراهم می کند بسیار نامحدود است.

بخوانید: تجهیزات لازم برای آهنگ سازی

اگر بخواهیم یک کاربردهای ریبون را بیان کنیم، باید بگوییم که میکروفن های ریبون نتیجه بسیار خوبی در برنامه های گفتگو محور رادیویی و تلویزیونی از خود نشان می دهند. عمکلرد منحصربه فرد آن در برنامه های تلویزیونی موجب شده است تولیدکنندگان برنامه های تلویزیونی به ریبون علاقه زیادی نشان دهند. هنوز هم میکروفن ریبون برای تلویزیون جایگاه ویژه‌ای دارد.

کاربردهای مختلف میکروفن ریبون

در موارد زیر به کاربردهای میکروفن می پردازیم:

  • اگر تصمیم به ضبط سازهای زهی گرفته اید، با میکروفن‌های ریبون از عهده این کار بر می آیید.
  • اگر در زمینه ضبط سازهای زهی فعالیت کنید. اما اتاق ضبط بسیار کوچکی است؛ استفاده از برخی میکروفن های ریبون می‌تواند صدای منحصر به فردی برای شما به وجود آورد.
  • میکروفن های ریبون به خوبیکاندنسر تاثیرگذاری منحصر به فردی در ضبط صدا دارند. پس به جای استفاده از میکروفن های کاندنسر یا داینامیک بهترین نتیجه را با میکروفن ریبون مشاهده کنید.

 بهترین گزینه برای ضبط پروژه‌های استریو

 الگوی ضبط میکروفون‌های ریبون الگو ۸ یا همان Bi است که گزینه مناسبی برای ضبط استریو شناخته می شود. با استفاده از این تکنیک می توانید به جداسازی عالی استریو بپردازید و کنترل روی آمبیانس را در اختیار داشته باشید. برای استفاده درست از میکروفن ریبون جهت پروژه های استریو باید دو میکروفون ریبون در زاویه درست قرار دهید؛ طوری که دو میکروفن نزدیک به هم باشند.

بخوانید: ۱۱ نکته کاربری بریا ضبط صدا

همانطور که گفتیم، میکروفن ریبون به گونه ای طراحی شده است که یک فشار کاملا ایده آل به دو طرف نوار فلزی داخل میکروفن وارد می شود. این ویژگی موجب شده بعد از ضبط به صدای استریو کاملاً جدا دسترسی پیدا کنید. همچنین به راحتی با تغییر زاویه دو میکروفن می توانید به کاهش و افزایش آمبیانس محیط بپردازید و صدا را به طور دقیق تر ضبط کنید.

 میکروفن ریبون برای ضبط درام

میکروفن برای ضبط درام در بالای درامز قرار می گیرد و به ضبط صدای cymbal ها بدون گوش خراش بودن با کیفیت ایده آل می پردازد.  قرار دادن میکروفن در بالای درام صدای کاملاً استریو و جذاب را از کیت درامز ارائه می دهد.  حال اگر این صدا را با صدای kik درام ترکیب کنید، تاثیرگذاری آن افزایش پیدا می کند.

بخوانید: بهترین میکروفن برای پادکست

در صورت درست  قرار دادن میکروفن به سادگی می توانید صدای طبیعی و کاملاً منحصر به فردی از درامز موردن ظر ضبط کنید.

میکروفن ریبون برای ضبط سازهای بادی، برنجی و چوبی

برای ضبط صدا بادی چوبی مانند کلارینت و ابوا میکروفن ریبون بسیار استفاده می شود.  با استفاده از این مدل می توانید صدای کاملاً لطیفۀ طبیعی و بدون نویز از این دسته از سازها ضبط کنید و حتی ممکن است صدا نیازی به پردازش و ویرایش نداشته باشد.

بخوانید: ۶ نکته در هنگام خرید میکسر

بسیاری از نوازندگان موسیقی سال های بسیاری است که از میکروفن های ریبون برای ضبط سازهای همچون ترومبون استفاده می کنند. برای مثال، یکی از مدل‌های میکروفن ریبون در فاصله ۶۰ سانتی متری از دهانه ساز ترومپت قرار می گیرد و بدون ناهنجاری خاصی به ضبط صدای موسیقی می پردازد. بهترین مزیت میکروفن های ریبون برای سازهای بادی، برنجی و چوبی این است که هرچقدر شدت و صدای ساز بلندتر شود، میکروفن همچنان کار خود را ادامه می دهد و به ضبط صدای گرم و گوش نواز می‌پردازد.

جمع‌بندی

بسیاری از نوازندگان موسیقی از میکروفن های ریبون برای ضبط سازهای مختلف استفاده می کنند. با این که این مدل میکروفن سال های بسیاری است که روی کار آمده. اما هنوز هم مزیت های خاص خود را دارد. البته بدانید که ورژن های جدیدی  میکروفون ریبون  قابلیت ضبط از هر منبع صوتی را  دارند.

بخوانید: راهنمای خرید آمپلی فایر

میکروفن های ریبون از همان بدو ورود در عرصه موسیقی، هیچ محدودیتی در ضبط‌های کابینتی نداشتند. در صورت بلند بودن بیش از حد بودن صدا آمپلی باز هم فرکانس های میانی با مشکل خاصی روبرو نمی شود و کاملا شفاف و ملایم شنیده می شود.

یک نظر در “ با میکروفون ریبون و ویژگی‌های آن آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *